Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Lista produktów producenta: St.Andrea

Powstanie nazwy St. Andrea

Nazwa St. Andrea powstała około roku 1999. Często robiłem wino w domu do konsumpcji własnej, zwłaszcza dla moich rodziców. Jeśli chodzi o mój zawód, uważam się za całkiem dociekliwą osobę. W tamtym okresie eksperymentowałem z ekscytującymi technologiami, takimi jak dojrzewanie w nowych beczkach oraz robieniem szampana. Zgłębiałem także wiedzę o różnych szczepach winogron.

Jednym z win, które zrobiłem było Cabernet Sauvignon (nie myślałbym, żeby je teraz robić). Chciałem, by wino zostało ocenione przez doświadczonych ekspertów w Eger, więc zgłosiłem je do Eger Borvidéki Verseny (Konkurs Winnic w Eger). W związku z tym, że pracowałem w jednej z największych winnic w Eger, nie śmiałbym użyć mojej nazwy rodowej, więc postanowiłem się zgłosić z nazwą St. Andrea Wine House. Wybrałem tę nazwę, gdyż Andrea (jak łatwo się domyślić) jest dla mnie najważniejszą osobą na świecie. Po drugie, uświadomiłem sobie, że przedrostek St. (Święta, Święty) w całości oddaje emocjonalną, historyczną i intelektualną wartość wina – nazwa terenu winnicy (St. Emilion), odmiana (St. Lauren), winnica (St. Jean) oraz wino (Santa Julia).


Podczas tego konkursu zdobyliśmy główną nagrodę – Big Golden Medal. Było to wspaniałe uczucie, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że nikt nie wiedział co to za nowa winnica – kim była St. Andrea?
To byłem ja. Nastawiło mnie to tak pozytywnie, że w 1999 zgłosiłem się na Krajowy Konkurs Win, na którym zdobyłem złoty medal.


Moja rodzina była bardzo szczęśliwa z tego powodu i w końcu się przekonali, że potrafię robić wino. Byli tak przychylnie nastawieni, że wspólnie z moimi teściami i szwagrem Lőrinczem és Társai Kft założyliśmy firmę. Bazując na wynikach konkursów, zakładaliśmy, że nazywając nasze wino St. Andrea Selection, będzie ono rozpoznawalne. Oczywiście, nikt go nie kojarzył.


Dlaczego St. Andrea to St. Andrea?


Miałem siedemnaście lat gdy poznałem miłość swojego życia. Podczas wakacji zawsze z braćmi jedliśmy obiad w pracy naszej mamy. Tata Andrei pracował w tym samym miejscu co moja mama i pewnego dnia nasze spojrzenia się spotkały. W przeciwieństwie do mnie, była bardzo śmiała. Ja natomiast byłem mistrzem rumieńców (lub raczej czerwienienia się).


Podeszła do naszego stolika i zapytała się, czy może się dosiąść. Cóż za emocje! Nie byłem w stanie wykrztusić z siebie nic więcej niż ”Tak” i skinąć głową. Na szczęście moi bracia byli ze mną i mi odrobinę pomogli. W jakiś sposób udało nam się oszacować sytuację. Kto jest kim, co tu robimy itd.


Ona była miłą, młodą kobietą i szczerze ją polubiłem. Nic dziwnego, że przez całe lato nie mogłem się skupić na niczym innym niż na obiadkach. Jednak robiłem postępy - Pod koniec lata już z nią chodziłem.


W ten oto sposób tak to się zaczęło. Andrea została moją żoną i podtrzymuje moją rodzinną tradycję jako matka czworga dzieci. W międzyczasie ukończyłem Uniwersytet Ogrodniczy i pracowałem jako enolog.


Gyuri (pseudonim winiarza) jakie jest Twoje marzenie?


W tym czasie miłośnik wina i wspaniałomyślny dżentelmen spróbował wina z naszej malutkiej winnicy. Jak się później okazało, mogłem mu podziękować za największą zmianę w moim życiu. Gdy się poznaliśmy, zadał mi pytanie: Gyuri, jakie jest twoje marzenie? Powiedziałem mu, a następnie postanowił ze mną założyć winnicę.


Zajęło mi chwilę, by na to przystać. Jak dla mnie sprawa nie była taka prosta, gdyż wtedy nie potrafiłem tak szybko wprowadzać zmian. Miałem już trójkę dzieci i dobrą pracę, więc jako głowa rodziny, obawiałem się zmian.


Lecz jak pokazał los, podjąłem najważniejszą decyzję w moim życiu! Tak więc wspólnie założyliśmy winnicę, która nie mogła się nazywać inaczej niż St. Andrea. W ten sposób położyliśmy podwaliny pod winnicę moich marzeń, która odziedziczyła nazwę po winie domowej roboty. Kocham Cię St. Andi!


Dr. György Lőrincz


Nasza filozofia


Filozofia naszej winnicy jest prosta. Jakość wina odgrywa kluczową rolę. Chcielibyśmy wspomóc się w tworzeniu nowych win, łącząc obecną wiedzę o uprawie winorośli z klasycznymi metodami. Jestem pewien, że każdy ortodoksyjny enolog pragnie stworzyć produkt, który potwierdza profesjonalizm wina, winnicy oraz enologa. To właśnie daje nam siłę i inspiruje do dalszej pracy. Pragniemy udowodnić, że jesteśmy w stanie tworzyć i produkować wina, które wywołują niezapomnianą przyjemność.


Gdy enolog osiągnie wysoką jakość i jest w stanie ją utrzymać na tym samym poziomie przez dekady, jego winnica zasłużenie staje się prestiżowa i motywuje innych entuzjastów enologii.


Dr György Lőrincz


Błogosławieństwo od miłościwego Boga


Rozmyślałem o swoim życiu i tym co udało mi się osiągnąć. Doszedłem do wniosku, że zwykły człowiek nie może posiadać tych rzeczy na własność.


Dlaczego zostałem enologiem? Mój tata i bracia pracują w budownictwie i tylko ja zdecydowałem się robić coś innego. Branża budowlana nie była dla mnie atrakcyjna, więc postanowiłem pójść na Uniwersytet Ogrodniczy. Dobrze się stało, gdyż mieszkaliśmy w winnym regionie Eger. Patrząc wstecz, wierzę, że tak miało się stać i teraz jest to moja praca i hobby. Czuję się świetnie we własnej skórze.


Wraz z upływem lat, coraz bardziej dostrzegałem palec Boży. Nie dorastałem z tym przekonaniem. Jako dziecko zostałem ochrzczony, ale ze względu na ówczesną sytuację na Węgrzech i podejście mojej rodziny nie pobierałem nauki religii w szkole. Religia prawie zupełnie zniknęła z naszego życia i pojawiała się okazjonalnie gdy wracaliśmy do mojego miasta rodzinnego. Ale w zeszłym roku wszystkie moje dzieci zostały ochrzczone i wziąłem z żoną ślub kościelny, prawie w tym samym dniu, w którym zostałem ochrzczony czterdzieści lat wcześniej.


Dlaczego zacząłem wierzyć w Boga? Nasze sukcesy i doświadczenia podczas pierwszych pięciu lat funkcjonowania winnicy są dla mnie niewiarygodnie. Mógłbym przytoczyć wiele przykładów.


Jednym z najbardziej niesamowitych momentów było zdobycie przez St. Andrea nagrody podczas Gál Tibor Memory Contest w Pannon Bormustra. Wygraliśmy i opiliśmy pamięć Tibora Gála, próbując zrozumieć jaką był wspaniałą osobą i zarazem profesjonalistą. Tak jak on, pragnęliśmy i nadal pragniemy uznania za nasze życie i pracę. Następnie zdobyliśmy pierwsze miejsce na świecie od Beloved Winemaker i otrzymaliśmy nagrodę publiczności Gál Tibor.


Kolejnym momentem było kupno winnicy na zboczu Nagyeged, zawsze marzyłem o tym niemalże niemożliwym do zdobycia terroir. Winnica ta została założona przez Tibora Gála. To było dla mnie niczym dziedzictwo, więc nie mogłem uwierzyć w zbieg okoliczności. Nie znajduję naukowego lub statystycznego wyjaśnienia, ani też nie stoi za tym żadna grupa lub osoba, która pomogła nam podążać w tym kierunku. Myślę, że Tibor chciał, by tak się stało.


Takie rzeczy nie dzieją się byle komu, nie w taki sposób. Gdyby nie było Boga obok mnie, żaden z tych sukcesów nie byłby możliwy! W istocie czułem się, jakbym znalazł się w Bożych objęciach. Chcę być lepszą osobą w każdym aspekcie życia: aby osiągnąć najlepsze możliwe rezultaty w moim zawodzie i żyć w sposób, w jaki chce tego Bóg. Gdybym zdołał to osiągnąć, moje życie naprawdę coś by znaczyło.

Więcej
Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów
  • 36,01 zł W magazynie

    St. Andrea – Pinot Noir Wino z szerokim bukietem aromatów, spośród których najbardziej dominujące to orzech kokosowy, kawa, czekolada i tytoń. Wyczuwalny posmak czerwonej borówki. Wyszukany pinot cechujący się subtelną elegancją z wyczuwalną nutą mineralną i zaakcentowaną kwasowością.

    36,01 zł
    W magazynie
  • 42,24 zł W magazynie

    "Akutyafáját czerwone"To dobrze wyważone wino jest bogate w owocowe tony i żywe smaki. Codzienne wino, które wyraża tradycyjną charakterystykę winnicy Eger w osobliwy sposób. Akutyafáját jest delikatnym i smacznym czerwonym winem.

    42,24 zł
    W magazynie
  • 58,80 zł Oczekiwanie na dostawę

    Áldás (po polsku Błogosławienstwo) Áldás 2009 to treściwy Bikavér o wyraźnym charakterze, ciepłym odcieniu, silnej kompozycji i znakomitym potencjale dojrzewania. W jego aromacie można dostrzec kawalkadę dobrych przypraw oraz dojrzałe owoce. Jego smak oddaje bogatą i złożoną strukturę oraz rustykalny 

    58,80 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • 59,89 zł W magazynie

    St. Andrea – Pinot Noir Wino z szerokim bukietem aromatów, spośród których najbardziej dominujące to orzech kokosowy, kawa, czekolada i tytoń. Wyczuwalny posmak czerwonej borówki. Wyszukany pinot cechujący się subtelną elegancją z wyczuwalną nutą mineralną i zaakcentowaną kwasowością.

    59,89 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 4 z 4 elementów