Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Lista produktów producenta: Hagymási

Piwnica Hagymási w Egerze
 
inżynier winiarstwa Józef Hagymási

Biorąc pod uwagę fakt, że życie Egeru przesycone jest winiarstwem i
kulturą winną, sądzę, że jestem zwyczajnym mieszkańcem mego miasta.
Wybór zawodu był nieunikniony. Za radą dyrektora szkoły podstawowej,
syna Attili Dargay’ego, znanego reżysera fimów anonimowanych dla dzieci,
na których wyrosłem ja i kilka następnych pokoleń dzieci węgierskich,
wybrałem Technikum Winiarskie w Sátoraljaújhely.

Piwnica Hagymási w Egerze
 
inżynier winiarstwa Józef Hagymási

Biorąc pod uwagę fakt, że życie Egeru przesycone jest winiarstwem i
kulturą winną, sądzę, że jestem zwyczajnym mieszkańcem mego miasta.
Wybór zawodu był nieunikniony. Za radą dyrektora szkoły podstawowej,
syna Attili Dargay’ego, znanego reżysera fimów anonimowanych dla dzieci,
na których wyrosłem ja i kilka następnych pokoleń dzieci węgierskich,
wybrałem Technikum Winiarskie w Sátoraljaújhely. Po maturze podstawy
zawodu poznawałem w Egerskim Kombinacie Winnym, gdzie przez kilka lat
pracowałem jako pracownik wykwalifikowany, potem na stanowisku
kierowniczym. W tym czasie wraz z kolegą Tiborem Galem zajęliśmy
pierwsze miejsce w krajowym konkursie winiarskim. W międzyczasie
ożeniłem się, odsłużyłem wojsko, na świat przyszły dzieci, skończyłem
studia i zrobiłem dyplom. Otrzymałem też stanowisko kierownika
winiarstwa przemysłowego i badań winiarskich Instytutu Badawczego
Winiarstwa, a potem nieoczekiwaną propozycję utworzenia winnicy wraz z
piwnicą dla słynnej budapeszteńskiej restauracji GUNDEL. Co za wyzwanie!
Eger i Mad (koło Tokaju)! Dwa fantastyczne regiony winne, dwie winnice i
piwnice, dwa światy! I przynajmniej dwa kontynenty, dokąd eksportowano
nasze wina.
W Egerze winnica i dobrze prosperująca piwnica o
rozmiarach przedsiębiorstwa rodzinnego, coraz więcej zadań, i nasz
ogromny zapał.
Rok 1999 to rok zmian. Z wielką energią
przekształciliśmy się w przedsiębiortwo rodzinne, którego podstawę
tworzyło niecałe pięć hektarów winnicy. Środki z wygranego projektu
pozwoliły na stworzenie od podstaw nowej, nowoczesnej struktury majątku
winnego. W przeciągu tych kilku lat spróbowaliśmy nadrobić wieloletnie
opóźnienia, scalaliśmy parcele, sadziliśmy nowe odmiany winorośli -
utworzyliśmy kompleksowe przedsiębiortwo winiarskie począwszy od uprawy
winorośli, kończąc na butelkowni.



Winiarz roku


Powstały pierwsze, pod własną etykietą sprzedawane wina.
Na początku zaopatrywaliśmy w wina większe przedsiębiorstwa, z
biegiem czasu wykształciliśmy własne, coraz lepiej prosperujące kanały
dystrybucji. W międzyczasie powiększaliśmy powierzchnię winnic, obecnie
gospodarzymy na 27 hektarach, skupionych w trzech większych kawałkach.
Najważniejsze znajdują się na parcelach Kisrózsás, Öreghegy, Hempergő i
Újfogás. Uprawiamy wiele szczepów winnych, przede wszystkim rizlingi -
włoski i reński, żółty muszkat, cserszegi fűszeres, chardonnay, kadarkę,
menoir, syrah, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot.

Glebę winnic w większości tworzy cienka warstwa leśnej gleby brunatnej z
powulkanicznym podglebiem riolitowego tufu, dzięki czemu nasze wina
mają niepowtarzalny mineralny charakter, a owocowość smaku i aromatu
zachowują nawet po dłuższym okresie starzenia.
Piwnicę przetwórczą w Egerze mamy przy ul. Kőkút, gdzie sami, czasami
z pomocą pracowników, przerabiamy grona winne od ich przywozu z winnicy
po butelkowanie gotowych win. Przedsiębirstwo o mocy przetwórczej
240 000 litrów składa się z nowoczesnego, klimatyzowanego obiektu
przetwórczego oraz z tradycyjnej, wrytej w skałę części piwnicznej.
Sposoby dystrybucji win:
W Egerze: piwnica nr 19 w słynnej Dolinie Pięknej Pani (Szépasszony-völgy), tzw. HAGYMÁSI BOROZÓ czyli winiarnia Hagymaszi
W sklepach sieci handlowych Cora, Metro, Spar, Interspar w całym kraju.
Poza tym w niektórych sklepach winnych i restauracjach w Budapeszcie, Debreczynie, Segedynie, Nieregyhazie i Miszkolcu.
W tym rodzinnym przedsięwzięciu pracują lub pomagają pozostali
członkowie rodziny: moja żona Ibolya, dzieci Tomasz, Hajnika, Lili i
najmłodsza Csenge.
Podpis: József Hagymási

Więcej
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
  • 33,60 zł W magazynie

    Kupażowane wino powstałe z połączenia Kekfrankos i Kadarki. Rześkie i świeże wino różowe o jasnym, czerwonawym odcieniu, w zapachu wyczuwalne poziomki, maliny i brzoskwinie, które przy butelkowaniu wzbogaciliśmy nieco dwutlenkiem węgla. 

    33,60 zł
    W magazynie
  • 47,88 zł W magazynie

    Kupażowane wino kadarka na bazie Kekfrankos, powstałe z połączenia Bikavér, Kekfrankos, Cabernet franc, Kadarka i Pinot noir, które fermentowało z własnymi drożdżami prasowane w kadzi, a później dojrzewało przez 14 miesięcy w dębowych beczkach. 

    47,88 zł
    W magazynie
  • 55,20 zł W magazynie

    Wino w kolorze rubinowo-śliwkowym, w jego intensywnym zapachu wyczuwalne są nuty róży, truskawek i egerskich przypraw. Pełne, skondensowane, a mimo to o delikatnym charakterze, lekkie, o zrównoważonej strukturze i owocowym malinowym posmaku. 

    55,20 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów