Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Wina wytrawne

Wino Wytrawne

To najszerzej reprezentowana grupa win , nie tylko na Węgrzech, ale i na całym świecie. Wynika to z prostoty i naturalności produkcji. Cały cukier zawarty w soku z winogron zamienia się w procesie fermentacji w alkohol i dwutlenek węgla. Ten ostatni w winach musujących zostaje zatrzymany w butelce. W pozostałych przypadkach pozwala...

Wino Wytrawne

To najszerzej reprezentowana grupa win , nie tylko na Węgrzech, ale i na całym świecie. Wynika to z prostoty i naturalności produkcji. Cały cukier zawarty w soku z winogron zamienia się w procesie fermentacji w alkohol i dwutlenek węgla. Ten ostatni w winach musujących zostaje zatrzymany w butelce. W pozostałych przypadkach pozwala się mu ulotnić, a otrzymany napój jest po prostu winem wytrawnym, czyli takim, w którym nie ma w ogóle lub prawie w ogóle cukrów. Wino wytrawne to według różnych źródeł od 90 do 95% całej światowej produkcji.
Także na Węgrzech jest to gatunek dominujący, zarówno wśród białych, jak i wśród czerwonych. Oprócz najbardziej znanych, takich jak wytrawne Tokaje i Bikaver, znajdziemy tam mnóstwo innych. Coraz sławniejsze stają się regiony produkcji takie jak Badacsony (głównie wina białe stosunkowo lekkie), Somlo (koneserskie, bardzo złożone wina białe), Sekszard (uniwersalne wina czerwone) i Villany (czerwone, często bardzo wyrafinowane).
Częstym błędem jest mylenie łagodnych win wytrawnych z półwytrawnymi. Wino – nawet bardzo łagodne w smaku, jeśli nie ma w nim cukru, nadal jest winem wytrawnym. Smak jest zależny nie tylko od poziomu cukru, ale też od ilości kwasów, garbników, alkoholu etylowego i alkoholi wyższych. Wpływ ma także rodzaj aromatu. Niektóre spośród win wytrawnych bardzo słodko pachną, zwłaszcza te, które dojrzewały w beczkach z amerykańskiego dębu. Wino wytrawne to całkiem co innego niż wina słodkie .
Warto oswoić się z wytrawnym charakterem tych win. Między innymi dlatego, że żaden typ nie jest tak uniwersalny na stole, jak wino wytrawne. Cena tutaj nie gra roli! Poza słodyczami pasują one do wszystkich typów dań i przekąsek na ciepło i na zimno – oczywiście w odpowiednim zestawieniu. Klasyczne połączenie (czerwone do ciemnych mięs, białe – do jasnych i ryb) wciąż działa znakomicie. Wina wytrawne często nadają się także do picia bez jedzenia. Białe latem świetnie orzeźwiają, czerwone – wprowadzają nastrój i cieszą dobrym smakiem o każdej porze roku.
Ten typ win zwykle posiada także najwięcej walorów zdrowotnych.

Więcej

Wina wytrawne Jest 73 produktów.

na stronę
Pokazuje 25 - 36 z 73 elementów
Pokazuje 25 - 36 z 73 elementów