Wina półwytrawne

Wino Półwytrawne

Stosunkowo rzadko spotykany typ win, w których pozostawiono bardzo niewielką ilość cukrów pochodzących z soku gronowego, z którego powstały. Ten cukier bywa wyczuwalny, jeśli jest go nieco więcej (do 10 gramów w litrze) lub niemal niewyczuwalny, jeśli ma po prostu złagodzić wytrawny charakter wina.Wino półwytrawne jest często my...

Wino Półwytrawne

Stosunkowo rzadko spotykany typ win, w których pozostawiono bardzo niewielką ilość cukrów pochodzących z soku gronowego, z którego powstały. Ten cukier bywa wyczuwalny, jeśli jest go nieco więcej (do 10 gramów w litrze) lub niemal niewyczuwalny, jeśli ma po prostu złagodzić wytrawny charakter wina.Wino półwytrawne jest często mylone z łagodnymi wytrawnymi. Ze względu na zawartość cukru jest od nich mniej uniwersalne przy stole, nadaje się jednak do niektórych potraw, zwłaszcza tych, w których występuje komponent słodyczy (niektóre dania kuchni tajskiej, arabskiej, hinduskiej, chińskiej, czasem także polskiej, jak np. mięsa w sosach z zawartością owoców).Większość win półwytrawnych to trunki białe. Spotyka się je w Niemczech, w Dolinie Loary we Francji, a także w Europie południowo-wschodniej, w tym na Węgrzech. Bardzo rzadko produkuje się czerwone wino półwytrawne. Jeszcze rzadziej jest ono dobrej jakości. Niemniej staranni i profesjonalnie traktujący swój fach winiarze węgierscy wytwarzają pewną liczbę win tego typu dobrej jakości. Niektóre z nich znajdują się w naszej ofercie tak jak wino Merlot .


Więcej

Wina półwytrawne Jest 3 produktów.

Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów