Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Wina czerwone

Wino Czerwone


Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej...

Wino Czerwone


Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej „czerwieni” jest jasna i wiele ułatwia.
Wina czerwone mają bowiem tak naprawdę wiele kolorów. Zależy to od różnych czynników. W przeciwieństwie do białych, czerwone wino zawsze jest macerowane (wstępny etap obróbki) razem ze skórkami winogron, niekiedy są one obecne także w trakcie fermentacji. Dzięki temu barwa zależy w jakimś stopniu od użytej odmiany. Wino czerwone niemal cały swój kolor bierze właśnie ze skórki. Sok gronowy najczęściej jest biały, stąd możliwe jest zrobienie białego wina z większości odmian czarnych winogron. Także garbniki biorą się ze skórek, co po pierwsze powoduje większą zawartość tanin w czerwonych winach niż w białych, z drugiej – lepszą podatność na starzenie i na leżakowanie w beczkach. W przeciwieństwie do białych, czerwone wina jaśnieją z wiekiem.
Tu jednak można napotkać pewne zamieszanie. Francuzi na przykład dla czerwonych winogron używają określenia noir – czarny, chociaż wina z nich powstałe nazywają – jak wszyscy – czerwonymi (rouge). Mamy więc odmiany pinot noir, gamay noir, grenache noir, itd. Przymiotnik „czarny” bierze się od koloru świeżych jagód winogron, który bliższy jest czerni wpadającej w granat niż czerwieni. Przydaje się to do odróżnienia od białych odpowiedników tych odmian (pinot blanc, grenache blanc). Co ciekawe, wina z nich powstałe należą często do stosunkowo jasnych, zwłaszcza pinot noir łatwo płowieje, czasem przypomina wino różowe. Znacznie ciemniejsze wina rodzą się z odmian syrah, tannat, nebbiolo. Wiele z międzynarodowych odmian używanych jest także na Węgrzech obok rodzimych. Spośród tych ostatnich szczepy dające głęboki, nieprzejrzysty kolor to m.in. kadarka (ale nie ta dostępna na dolnych półkach sklepów sieciowych!).
Ogromna większość win czerwonych jest wytrawnych (to znaczy, że nie ma w nich wyczuwalnej słodyczy). Z najciekawszych win węgierskich tego typu należy wymienić znany Egri Bikaver (uwaga, trafiają się wyjątkowe, ale też słabsze, produkowane masowo), ale także mniej znane Szekszardi Bikaver oraz wiele innych win z Szekszardu. Dużą popularność zdobył też region Villany produkujący wino czerwone o niejednokrotnie ekskluzywnej jakości, jednocześnie będące w przystępnej cenie.

Więcej

Wina czerwone Jest 53 produktów.

na stronę
Pokazuje 25 - 36 z 53 elementów
  • 47,82 zł W magazynie

    Kékfrankos, region Villány – József Bock Czerwone, wytrawne wino pełne zapachu porzeczkowego sadu. Piękny purpurowy kolor z odznaczającym się rubinowym refleksem. Dojrzewające w dębie Francuskim, balansuje między miłym posmakiem tanin, a cięższym czerwonych porzeczek. 

    47,82 zł
    W magazynie
  • 49,00 zł W magazynie

    Urokliwe i przyjazne w smaku czerwone wytrawne wino

    49,00 zł
    W magazynie
  • 50,28 zł

    Charakteryzuje je Mellow i suszone czerwone owoce rodzaju cechy, bez czarny, pieprz można rozpoznać w smaku i zapachu wina. Ma wyśmienity aromat i znakomicie nadaje się na wieczorne kolacje. Wino to jest podobne z klasyku naszych win wina Merlot

    50,28 zł
  • 50,93 zł Oczekiwanie na dostawę

    Óvörös , Huba Szeremley Połączenie odmian pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc oraz lokalnej odmiany bakator nosi nazwę „Stare Czerwone” i jest symbolem odrodzenia tradycji czerwonych win w regionie Badacsony. Ma mineralne aromaty dojrzałych czarnych porzeczek, dzikich wiśni i owoców leśnych z delikatnymi nutami korzennymi i subtelnymi taninami....

    50,93 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • 53,88 zł Oczekiwanie na dostawę

    Czerwone kupażowane wino chronione, powstałe z następujących odmian winogron ze zboczy nieopodal Egeru: kékfrankos 40%, merlot 30% , cabernet franc 20% oraz portugieser, blauburger i zweigelt 10%; przy obsadzeniach 3-5 tony na hektar. 

    53,88 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • 55,20 zł W magazynie

    Szekszardi Kadarka 2006, Heimann Zoltan, region SzekszardDelikatny owocowo pieprzny nos. Usta subtelne i gładkie. Idealnie wkomponowana kwasowość, w finiszu delikatny pieprz. Znakomicie nadające się do przekąsek i ryb

    55,20 zł
    W magazynie
  • 58,80 zł Oczekiwanie na dostawę

    Áldás (po polsku Błogosławienstwo) Áldás 2009 to treściwy Bikavér o wyraźnym charakterze, ciepłym odcieniu, silnej kompozycji i znakomitym potencjale dojrzewania. W jego aromacie można dostrzec kawalkadę dobrych przypraw oraz dojrzałe owoce. Jego smak oddaje bogatą i złożoną strukturę oraz rustykalny 

    58,80 zł
    Dodaj do koszyka Więcej
    Oczekiwanie na dostawę
  • 59,04 zł W magazynie

    EGRI KÉKFRANKOS 2011 PRODUKCJA WINA-FERMENTACJA: Wina Gróf Buttler powstają w tradycyjny sposób, zachowując walory niebywałej jakości winogron. Po zebraniu owoców ręcznie do małych skrzynek, bez używania prasy i filtrowania, pojedynczo zdejmujemy owoce z niebieskich kiści winogron.  

    59,04 zł
    W magazynie
  • 59,89 zł W magazynie

    St. Andrea – Pinot Noir Wino z szerokim bukietem aromatów, spośród których najbardziej dominujące to orzech kokosowy, kawa, czekolada i tytoń. Wyczuwalny posmak czerwonej borówki. Wyszukany pinot cechujący się subtelną elegancją z wyczuwalną nutą mineralną i zaakcentowaną kwasowością.

    59,89 zł
    W magazynie
  • 64,90 zł W magazynie

    Odmiana cabernet sauvignon, z powodzeniem hodowana na całym świecie, daje także znakomite wyniki w Villany. Wspaniałym przykładem jest to wino z piwnicy Bock.

    64,90 zł
    W magazynie
  • 64,94 zł W magazynie

    Produkcja wina: Fermentacja alkoholowa przebiegła w zbiornikach stalowych, natomiast rozkład kwasu jabłkowego następuje w beczkach drewnianych. 80% dojrzewa w dużych (25-50 hl) tradycyjnych beczkach z dębu węgierskiego (ászok), a pozostałe 20% w beczkach barrique z drugiego-trzeciego użytkowania przez okres 16 miesięcy.

    64,94 zł
    W magazynie
Pokazuje 25 - 36 z 53 elementów