Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Wina czerwone

Wino Czerwone


Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej...

Wino Czerwone


Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej „czerwieni” jest jasna i wiele ułatwia.
Wina czerwone mają bowiem tak naprawdę wiele kolorów. Zależy to od różnych czynników. W przeciwieństwie do białych, czerwone wino zawsze jest macerowane (wstępny etap obróbki) razem ze skórkami winogron, niekiedy są one obecne także w trakcie fermentacji. Dzięki temu barwa zależy w jakimś stopniu od użytej odmiany. Wino czerwone niemal cały swój kolor bierze właśnie ze skórki. Sok gronowy najczęściej jest biały, stąd możliwe jest zrobienie białego wina z większości odmian czarnych winogron. Także garbniki biorą się ze skórek, co po pierwsze powoduje większą zawartość tanin w czerwonych winach niż w białych, z drugiej – lepszą podatność na starzenie i na leżakowanie w beczkach. W przeciwieństwie do białych, czerwone wina jaśnieją z wiekiem.
Tu jednak można napotkać pewne zamieszanie. Francuzi na przykład dla czerwonych winogron używają określenia noir – czarny, chociaż wina z nich powstałe nazywają – jak wszyscy – czerwonymi (rouge). Mamy więc odmiany pinot noir, gamay noir, grenache noir, itd. Przymiotnik „czarny” bierze się od koloru świeżych jagód winogron, który bliższy jest czerni wpadającej w granat niż czerwieni. Przydaje się to do odróżnienia od białych odpowiedników tych odmian (pinot blanc, grenache blanc). Co ciekawe, wina z nich powstałe należą często do stosunkowo jasnych, zwłaszcza pinot noir łatwo płowieje, czasem przypomina wino różowe. Znacznie ciemniejsze wina rodzą się z odmian syrah, tannat, nebbiolo. Wiele z międzynarodowych odmian używanych jest także na Węgrzech obok rodzimych. Spośród tych ostatnich szczepy dające głęboki, nieprzejrzysty kolor to m.in. kadarka (ale nie ta dostępna na dolnych półkach sklepów sieciowych!).
Ogromna większość win czerwonych jest wytrawnych (to znaczy, że nie ma w nich wyczuwalnej słodyczy). Z najciekawszych win węgierskich tego typu należy wymienić znany Egri Bikaver (uwaga, trafiają się wyjątkowe, ale też słabsze, produkowane masowo), ale także mniej znane Szekszardi Bikaver oraz wiele innych win z Szekszardu. Dużą popularność zdobył też region Villany produkujący wino czerwone o niejednokrotnie ekskluzywnej jakości, jednocześnie będące w przystępnej cenie.

Więcej

Wina czerwone Jest 56 produktów.

na stronę
Pokazuje 37 - 48 z 56 elementów
  • 59,89 zł W magazynie

    St. Andrea – Pinot Noir Wino z szerokim bukietem aromatów, spośród których najbardziej dominujące to orzech kokosowy, kawa, czekolada i tytoń. Wyczuwalny posmak czerwonej borówki. Wyszukany pinot cechujący się subtelną elegancją z wyczuwalną nutą mineralną i zaakcentowaną kwasowością.

    59,89 zł
    W magazynie
  • 64,90 zł W magazynie

    Odmiana cabernet sauvignon, z powodzeniem hodowana na całym świecie, daje także znakomite wyniki w Villany. Wspaniałym przykładem jest to wino z piwnicy Bock.

    64,90 zł
    W magazynie
  • 64,94 zł W magazynie

    CUVÉE PHOENIX Rodzaj winorośli:Merlot, Blue Frankish/Kekfrankos, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon

    64,94 zł
    W magazynie
  • 64,94 zł W magazynie

    Produkcja wina: Fermentacja alkoholowa przebiegła w zbiornikach stalowych, natomiast rozkład kwasu jabłkowego następuje w beczkach drewnianych. 80% dojrzewa w dużych (25-50 hl) tradycyjnych beczkach z dębu węgierskiego (ászok), a pozostałe 20% w beczkach barrique z drugiego-trzeciego użytkowania przez okres 16 miesięcy.

    64,94 zł
    W magazynie
  • 78,00 zł W magazynie

    JACKFALL Cabernet Sauvignon 100% Cabernet Sauvignon. Dynamiczne, pełne werwy wino. W zapachu wyczuwalny dżem malinowy i jagodowy, z przepiękną owocowością, w tle dostrzegalny stonowany aromat beczki. Dojrzałe, choć ciągle jeszcze nieco niesforne garbniki, bogaty owocowy smak, żywe, ale apetyczne kwasy.

    78,00 zł
    W magazynie
  • 78,00 zł W magazynie

    Ermitage, region Villány – József Bock Czerwone, wytrawne cudowne wino ze szczepów Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Portugieser i Kékfrankos. Przez 14 miesięcy 70% wina dojrzewa w dużych dębowych beczkach, a w 30% w małych, po czym oba, nieco różne wina są ze sobą łączone.

    78,00 zł
    W magazynie
  • 78,00 zł W magazynie

    JACKFALL Cabernet Franc Energetyzujący, owocowy, niesamowicie skondensowany, właściwy dla odmian regionu Villány charakter i zapach, z odrobiną waniliowego aromatu beczki. W ustach skoncentrowane, z wyraźniej wyczuwalnym wpływem dojrzewania w beczce, taniny aksamitne. Nieprzeciętny stosunek ceny do jakości, można powiedzieć, że to wino prawie wybitne za...

    78,00 zł
    W magazynie
  • 78,00 zł W magazynie

    Jackfall BGB Zapach przepiękny, wielowarstwowy, z minimalnym aromatem beczki, mnogością bezpośrednich owoców, z nutą pieprzu, dojrzałego tytoniu, a także malin i truskawek. Przy degustacji ma charakter bordeaux, czuje się radosny komplet kwasów, pokaźne ciało, aromat leśno-dżemowy, a potem jagodowy, nieco anyżu gwiazdkowego i goździków, gałki muszkatołowej.

    78,00 zł
    W magazynie
  • 83,88 zł W magazynie

    Villanyi Cabernet Franc 2006, Vylyan, region VillanyCzysty Cabernet Franc starzony w dębowych baryłkach. Wino o zdecydowanym, męskim charakterze: bogate w taniny i garbniki, mocne. Leśne owoce i zioła w ustach i nosie. Wymaga dekantacji, aby wyłagodniało, ale kiedy to już się stanie, gładkie i jedwabiste w ustach.

    83,88 zł
    W magazynie
  • 112,49 zł W magazynie

    Infusio, region Pannonhalma – Opactwo Benedyktynów Potężnie zbudowane wino, robione z dwóch szczepów: Merlot i Cabernet Franc. Leżakowane w beczkach przez 14 miesięcy, a następnie przez kilka miesięcy dojrzewało w butelce. W ten sposób nabrało charakteru i stało się wielopoziomowym winem z długim potencjałem dojrzewania. 

    112,49 zł
    W magazynie
Pokazuje 37 - 48 z 56 elementów