Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Wina czerwone

Wino Czerwone


Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej...

Wino Czerwone


Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej „czerwieni” jest jasna i wiele ułatwia.
Wina czerwone mają bowiem tak naprawdę wiele kolorów. Zależy to od różnych czynników. W przeciwieństwie do białych, czerwone wino zawsze jest macerowane (wstępny etap obróbki) razem ze skórkami winogron, niekiedy są one obecne także w trakcie fermentacji. Dzięki temu barwa zależy w jakimś stopniu od użytej odmiany. Wino czerwone niemal cały swój kolor bierze właśnie ze skórki. Sok gronowy najczęściej jest biały, stąd możliwe jest zrobienie białego wina z większości odmian czarnych winogron. Także garbniki biorą się ze skórek, co po pierwsze powoduje większą zawartość tanin w czerwonych winach niż w białych, z drugiej – lepszą podatność na starzenie i na leżakowanie w beczkach. W przeciwieństwie do białych, czerwone wina jaśnieją z wiekiem.
Tu jednak można napotkać pewne zamieszanie. Francuzi na przykład dla czerwonych winogron używają określenia noir – czarny, chociaż wina z nich powstałe nazywają – jak wszyscy – czerwonymi (rouge). Mamy więc odmiany pinot noir, gamay noir, grenache noir, itd. Przymiotnik „czarny” bierze się od koloru świeżych jagód winogron, który bliższy jest czerni wpadającej w granat niż czerwieni. Przydaje się to do odróżnienia od białych odpowiedników tych odmian (pinot blanc, grenache blanc). Co ciekawe, wina z nich powstałe należą często do stosunkowo jasnych, zwłaszcza pinot noir łatwo płowieje, czasem przypomina wino różowe. Znacznie ciemniejsze wina rodzą się z odmian syrah, tannat, nebbiolo. Wiele z międzynarodowych odmian używanych jest także na Węgrzech obok rodzimych. Spośród tych ostatnich szczepy dające głęboki, nieprzejrzysty kolor to m.in. kadarka (ale nie ta dostępna na dolnych półkach sklepów sieciowych!).
Ogromna większość win czerwonych jest wytrawnych (to znaczy, że nie ma w nich wyczuwalnej słodyczy). Z najciekawszych win węgierskich tego typu należy wymienić znany Egri Bikaver (uwaga, trafiają się wyjątkowe, ale też słabsze, produkowane masowo), ale także mniej znane Szekszardi Bikaver oraz wiele innych win z Szekszardu. Dużą popularność zdobył też region Villany produkujący wino czerwone o niejednokrotnie ekskluzywnej jakości, jednocześnie będące w przystępnej cenie.

Więcej

Wina czerwone Jest 53 produktów.

na stronę
Pokazuje 49 - 53 z 53 elementów
  • 132,84 zł W magazynie

    Zoltan Heimann z nieukrywaną dumą mówi o winie, jako odzwierciedleniu i spełnieniu jego długoletnich starań w stworzeniu wina, które odda wszystko to, co proponuje szekszardski klimat i siedliska.

    132,84 zł
    W magazynie
  • 146,71 zł W magazynie

    Egri Merlot Nagy-Eged 2007PRODUKCJA WINA-FERMENTACJA: Wina Gróf Buttler powstają w tradycyjny sposób, zachowując walory niebywałej jakości winogron. Po zebraniu owoców ręcznie do małych skrzynek, bez używania prasy i filtrowania, pojedynczo zdejmujemy owoce z niebieskich kiści winogron, a potem sprawiamy, by delikatnie pękły, po czym odstawiamy do...

    146,71 zł
    W magazynie
  • 169,00 zł W magazynie

    Jedno z najlepszych wcieleń odmiany cabernet franc. Zaskakująco intensywne i pełne.

    169,00 zł
    W magazynie
  • 178,80 zł W magazynie

    Jedno z najbardziej charakterystycznych i najlepszych win tej winiarni. Jest produkowane tylko w najlepszych rocznikach z winorośli z najwspanialszych zboczy Villány (Kopár, Csillagvölgy, Konkoly) wyłącznie w wyselekcjonowanych owoców. Wino Gere Kopar jest kompozycją złożoną z gatunków Cabernet Franc, Merlot, jak i Cabernet Sauvignon. 

    178,80 zł
    W magazynie
  • 178,80 zł W magazynie

    Wino wielkie. Dlatego też podstawą tej kompozycji jest Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot, które nadają mu dostojne, ale wcale nie masywne ciało oraz bardzo delikatną strukturę tanin. Cechuje je wyważony, elegancki, zdecydowanie owocowy zapach i owocowa kompozycja smaków wypełniająca usta po brzegi.

    178,80 zł
    W magazynie
Pokazuje 49 - 53 z 53 elementów