Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Aktualności

Posted by
Winiarz z Somlo doceniony na Konkursie winiarskim IWC

Akos Komocsay to węgierski winiarz, który jako jedyny z tego kraju został zaproszony na konferencję Wine Vision. Na listę zaproszonych trafił dzięki swojemu Somlói Juhfark Premium 2013. Juhfark to węgierska endemiczna odmiana, wciąż mało znana poza regionem Somló, gdzie jest uprawiana od wieków. Dzięki niemu Akos został jednym ze zwycięzców IWC Trophy.


Opis

Akos pracuje w Somló w piwnicy Tornai od 2012 roku jako winemaker. Od tego czasu dokonał wielu zmian. Dotyczyły m.in. stylu, w jakim miały się rozwijać wina Tornai, założeń filozofii tego producenta, ponownego przemyślenia portfolio.

Jeśli chodzi o wspomniane nowe portfolio – obecnie składa się z trzech linii:

  • Friss (czyli „Świeży”) – są to wina reduktywne, pokazujące nową odsłonę możliwości regionu Somlo.

  • Premium – linia skierowana do gastronomii. Pochodzą z wybranych parceli, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie znakomitej relacji ceny do jakości. Są nieco pełniejsze od Friss. Akos decyduje o tym, które z nich dojrzewają najpierw w kadzi, a później w beczce. Zdarza się też, że różne części jednego zbioru dojrzewają w różnych warunkach.

  • Top Selection – wina powstają tylko w najlepszych rocznikach, selekcjonowane z wybranych, najlepszych owoców. Zawsze dojrzewają w beczkach.


opis zdjecia

Jeśli chodzi o nowy styl Tornai, decyzje Akosa wynikają z jego międzynarodowego doświadczenia. Pracował jako winemaker w Kaliforni i RPA, jest także od dziesięciu lat jurorem IWC. Doświadczenia z tej kapituły pomogły mu zetknąć się z najwyższymi kryteriami stosowanymi przez międzynarodowe komisje. Dzięki temu umie zwrócić uwagę na wybrane, najważniejsze walory win, które wytwarza. IWC Trophy, które otrzymał za rocznik 2013 potwierdza, że wybrał właściwy kierunek.

Największe wrażenie na Akosu zrobiły prelekcje poświęcone przyszłości win luksusowych oraz sprawozdanie o rynku chińskim przedstawione przez Lenza M. Mosera. Akos miał także okazję rozmawiać osobiście z Moserem podczas obiadu i uzyskał od niego kilka cennych rad. Inspirujące były dla niego także prelekcje Marka Shawa na temat wina i mediów społecznościowych oraz Mike’a Ratcliffe’a o marketingu winiarskim. Naturalnie w takich okolicznościach jest wiele okazji do rozmów z innymi uczestnikami. Akos za każdym razem podkreślał determinację węgierskich winiarzy w osiąganiu jak najwyższej jakości. Dzięki temu przekonanie, że najlepsze wina węgierskie są na poziomie światowym panuje nie tylko na Węgrzech.

Nowe produkty

Skontaktuj się z nami

Nasza infolinia dostępna jest 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.