Ostatnio przeglądane

Producenci

Informacje

Tarjanyi Balance białe Zobacz większe

Tarjanyi Balance białe

Nowy produkt

Wino kupażowane (cuvée), podkreślające najlepsze właściwości składników, z których zostało wytworzone. Fermentowało w tradycyjny sposób w małych dębowych i jesionowych beczkach, dzięki czemu wzbogaciło się o wyjątkowe nuty w trakcie dojrzewania. Polecane przede wszystkim jako dodatek do dań, głównie do drobiu i ryb, ale będzie także idealnym wyborem do picia „ot tak”, bez dodatków.

Więcej szczegółów

100 Przedmioty

34,00 zł brutto

Więcej informacji

Wytwarzanie:
Z rocznika 2014 zostały nam takie wina, których nie chcieliśmy wprowadzać na rynek samodzielnie, a nie mogliśmy ich dodać do naszych Superior cuvée, gdyż nie miały papierów klasy Superior, a nie można wprowadzać na rynek jako win klasy Superior takich, w których winogrona nie mają certyfikatu chronionej nazwy pochodzenia. W ten sposób wypadło nam kilkaset litrów Sauvignon Blanc i Cserszegi Fűszeres z rocznika 2014. Plan był taki, że kiedy przygotujemy już rocznik 2015 i będziemy mieli dobre składniki do wina kupażowanego, wtedy połączymy te wina, które zostały z rocznika 2014 z tymi z rocznika 2015 i zrobimy w ten sposób większą ilość wina cuvée. Tak właśnie powstało białe wino Balance bez rocznika, jako kolaż dwóch roczników 2014 i 2015.

Ze zbiorów w 2015 Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Rajnai Rizling i Szürkebarát fermentowały i dojrzewały osobno w beczkach. Dwie trzecie dojrzewały przez 6 miesięcy w używanych 2-4-letnich beczkach, a pozostała część fermentowała i dojrzewała w nowych beczkach. Używaliśmy głównie beczek dębowych, ale także jesionowych i akacjowych, od małych 225 litrowych do aż 1500 litrowych. Po długim, 6 miesięcznym dojrzewaniu w beczce i spontanicznym rozpadzie kwasu jabłkowego, wino spuszczaliśmy trzy razy. Wtedy, na podstawie analizy smaku, przelewaliśmy je z nowych beczek do używanych i z beczek większych do mniejszych lub odwrotnie. Celem tego zabiegu było znalezienie idealnej harmonii, w ten sposób mogliśmy też wpłynąć na procesy mikrooksydacyjne. Później wino przez pół roku leżakowało w kadziach, żeby wszystkie składniki dokładnie się spasowały. Dopiero potem wino trafiło do butelek, gdzie też odpoczywało jeszcze przez 2 miesiące zanim trafiło na półki sklepowe.

Dane techniczne:

Zawartość alkoholu: 13,5 % vol

Zawartość cukru: 2,5 g/l

Kwasowość: 6,9 g/l

Nota degustacyjna:

Kolor jest jasny, ale wyraźny. Aromat otwiera się szybko, niemal jednocześnie ukazują się kwiaty drzew owocowych i morele, chwilę później brzoskwinie. Skłania się nieco w kierunku klasycznego viognier, ale jest mniej „duszny”, bardziej słoneczny. W smaku bardzo delikatne, ze średnim ciałem i doskonale wyważoną kwasowością. Przyjemne w piciu, ale domaga się uwagi, angażuje. Dzięki słodkiemu bukietowi sprawia wrażenie półwytrawnego. Przyjazne.

Tarjanyi Balance białe <p align="justify"><b>Wytwarzanie:</b><br />Z rocznika 2014 zostały nam takie wina, których nie chcieliśmy wprowadzać na rynek samodzielnie, a nie mogliśmy ich dodać do naszych Superior cuvée, gdyż nie miały papierów klasy Superior, a nie można wprowadzać na rynek jako win klasy Superior takich, w których winogrona nie mają certyfikatu chronionej nazwy pochodzenia. W ten sposób wypadło nam kilkaset litrów Sauvignon Blanc i Cserszegi Fűszeres z rocznika 2014. Plan był taki, że kiedy przygotujemy już rocznik 2015 i będziemy mieli dobre składniki do wina kupażowanego, wtedy połączymy te wina, które zostały z rocznika 2014 z tymi z rocznika 2015 i zrobimy w ten sposób większą ilość wina cuvée. Tak właśnie powstało białe wino Balance bez rocznika, jako kolaż dwóch roczników 2014 i 2015.</p> <p align="justify">Ze zbiorów w 2015 Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Rajnai Rizling i Szürkebarát fermentowały i dojrzewały osobno w beczkach. Dwie trzecie dojrzewały przez 6 miesięcy w używanych 2-4-letnich beczkach, a pozostała część fermentowała i dojrzewała w nowych beczkach. Używaliśmy głównie beczek dębowych, ale także jesionowych i akacjowych, od małych 225 litrowych do aż 1500 litrowych. Po długim, 6 miesięcznym dojrzewaniu w beczce i spontanicznym rozpadzie kwasu jabłkowego, wino spuszczaliśmy trzy razy. Wtedy, na podstawie analizy smaku, przelewaliśmy je z nowych beczek do używanych i z beczek większych do mniejszych lub odwrotnie. Celem tego zabiegu było znalezienie idealnej harmonii, w ten sposób mogliśmy też wpłynąć na procesy mikrooksydacyjne. Później wino przez pół roku leżakowało w kadziach, żeby wszystkie składniki dokładnie się spasowały. Dopiero potem wino trafiło do butelek, gdzie też odpoczywało jeszcze przez 2 miesiące zanim trafiło na półki sklepowe.</p> <p align="justify"><b>Dane techniczne:</b></p> <p align="justify">Zawartość alkoholu: 13,5 % vol</p> <p align="justify">Zawartość cukru: 2,5 g/l</p> <p align="justify">Kwasowość: 6,9 g/l</p> <p align="justify"><b>Nota degustacyjna:</b></p> <p align="justify">Kolor jest jasny, ale wyraźny. Aromat otwiera się szybko, niemal jednocześnie ukazują się kwiaty drzew owocowych i morele, chwilę później brzoskwinie. Skłania się nieco w kierunku klasycznego viognier, ale jest mniej „duszny”, bardziej słoneczny. W smaku bardzo delikatne, ze średnim ciałem i doskonale wyważoną kwasowością. Przyjemne w piciu, ale domaga się uwagi, angażuje. Dzięki słodkiemu bukietowi sprawia wrażenie półwytrawnego. Przyjazne.</p>
27,64 zł