Tarjanyi Balance białe Zobacz większe

Tarjanyi Balance białe

Nowy produkt

Wino kupażowane (cuvée), podkreślające najlepsze właściwości składników, z których zostało wytworzone. Fermentowało w tradycyjny sposób w małych dębowych i jesionowych beczkach, dzięki czemu wzbogaciło się o wyjątkowe nuty w trakcie dojrzewania. Polecane przede wszystkim jako dodatek do dań, głównie do drobiu i ryb, ale będzie także idealnym wyborem do picia „ot tak”, bez dodatków.

Więcej szczegółów

100 Przedmioty

34,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Wytwarzanie:
Z rocznika 2014 zostały nam takie wina, których nie chcieliśmy wprowadzać na rynek samodzielnie, a nie mogliśmy ich dodać do naszych Superior cuvée, gdyż nie miały papierów klasy Superior, a nie można wprowadzać na rynek jako win klasy Superior takich, w których winogrona nie mają certyfikatu chronionej nazwy pochodzenia. W ten sposób wypadło nam kilkaset litrów Sauvignon Blanc i Cserszegi Fűszeres z rocznika 2014. Plan był taki, że kiedy przygotujemy już rocznik 2015 i będziemy mieli dobre składniki do wina kupażowanego, wtedy połączymy te wina, które zostały z rocznika 2014 z tymi z rocznika 2015 i zrobimy w ten sposób większą ilość wina cuvée. Tak właśnie powstało białe wino Balance bez rocznika, jako kolaż dwóch roczników 2014 i 2015.

Ze zbiorów w 2015 Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Rajnai Rizling i Szürkebarát fermentowały i dojrzewały osobno w beczkach. Dwie trzecie dojrzewały przez 6 miesięcy w używanych 2-4-letnich beczkach, a pozostała część fermentowała i dojrzewała w nowych beczkach. Używaliśmy głównie beczek dębowych, ale także jesionowych i akacjowych, od małych 225 litrowych do aż 1500 litrowych. Po długim, 6 miesięcznym dojrzewaniu w beczce i spontanicznym rozpadzie kwasu jabłkowego, wino spuszczaliśmy trzy razy. Wtedy, na podstawie analizy smaku, przelewaliśmy je z nowych beczek do używanych i z beczek większych do mniejszych lub odwrotnie. Celem tego zabiegu było znalezienie idealnej harmonii, w ten sposób mogliśmy też wpłynąć na procesy mikrooksydacyjne. Później wino przez pół roku leżakowało w kadziach, żeby wszystkie składniki dokładnie się spasowały. Dopiero potem wino trafiło do butelek, gdzie też odpoczywało jeszcze przez 2 miesiące zanim trafiło na półki sklepowe.

Dane techniczne:

Zawartość alkoholu: 13,5 % vol

Zawartość cukru: 2,5 g/l

Kwasowość: 6,9 g/l

Nota degustacyjna:

Kolor jest jasny, ale wyraźny. Aromat otwiera się szybko, niemal jednocześnie ukazują się kwiaty drzew owocowych i morele, chwilę później brzoskwinie. Skłania się nieco w kierunku klasycznego viognier, ale jest mniej „duszny”, bardziej słoneczny. W smaku bardzo delikatne, ze średnim ciałem i doskonale wyważoną kwasowością. Przyjemne w piciu, ale domaga się uwagi, angażuje. Dzięki słodkiemu bukietowi sprawia wrażenie półwytrawnego. Przyjazne.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Tarjanyi Balance białe

Tarjanyi Balance białe

Wino kupażowane (cuvée), podkreślające najlepsze właściwości składników, z których zostało wytworzone. Fermentowało w tradycyjny sposób w małych dębowych i jesionowych beczkach, dzięki czemu wzbogaciło się o wyjątkowe nuty w trakcie dojrzewania. Polecane przede wszystkim jako dodatek do dań, głównie do drobiu i ryb, ale będzie także idealnym wyborem do picia „ot tak”, bez dodatków.