Ostatnio przeglądane

Producenci

Informacje

PrestaShop

Newsletter

Wino MERLOT - 19,90 zł - sklep z winem WinoTokaj Zobacz większe

Wino MERLOT - 19,90 zł - sklep z winem WinoTokaj

Nowy produkt

Region Szekszárd słynie z produkcji czerwonego wina. To wywodzące się stąd półwytrawne wino Merlot  jest wspaniałym towarzyszem dań z czerwonego mięsa. Poprzez swój delikatny smak idealnie nanaje się do wieczorowych degustacji. Merloty to wyższa półka win dlatego zazwyczaj stosuje się na wyjątkowe okazje.Jest ono idalnym dodatkiem na stół weselny.

Więcej szczegółów

123 Przedmioty

23,88 zł brutto

Więcej informacji

Pochodzenie wina Merlot

Merlot jest najbardziej popularnym i powszechnie sadzone odmiany winorośli we Francji, osiągając swoją prawdziwą zenitu wypowiedzi w Bordeaux. Na całym świecie jest to piąte najbardziej sadzone z winogron wino. Merlot jest również popularny w Toskanii oraz w znacznie mniejszym stopniu, w Szwajcarii, Australii, Argentynie i wielu innych krajach, a także w Ameryce. Wino Merlot nadal zyskuje na popularności jako wino z naturalnych winogronMa na swoim koncie osiągnięcia w stanie Waszyngton, gdzie jego uroki atrakcyjne oraz jego świeża kwasowność jest w dobrym kolorze. Andrzej Will jest najbardziej imponujący producent w regionie.

Starofrancuskie zdrobnienie słowa merle (kos zwyczajny) dało nazwę winorośli merlot. Jej czerwone szczepy, z których produkuje się znakomite, łagodne w smaku wino są uprawiane w niemal wszystkich winiarskich krajach na świecie. Z pewnością przyczynia się do tego brak trudności w uprawie, łatwość przystosowywania się do zróżnicowanych warunków klimatycznych, wyjątkowa plenność i wydajność oraz wcześniejszy w porównaniu z innymi szczepami termin dojrzewania. Poza tym wino Merlot jest stosunkowo szybko gotowe do spożycia, bo już po trzech, czterech latach od daty zbioru danego rocznika, dlatego w wielu regionach stosuje się je jako młode wino codzienne. Z gron merlot produkuje się napoje alkoholowe o bogatym zakresie stylów od prostych, lekkich owocowych do pełnych, złożonych i długowiecznych. Winorośl jest stosowana zarówno do produkcji win jednoszczepowych, jak i jako składnik innych rodzajów win, zwykle Cabernet Sauvignon i Franc oraz Sangiovese, Montepulciano czy Nebbiolo. Ze względu na wysoki poziom cukru wino Merlot zawiera duży procent alkoholu, nawet powyżej 13%.

Dlaczego warto sięgać po Merlota

Szczególną popularnością cieszy się w Langwedocji- Rousillion oraz w rejonach Pomerol i Saint Emilion na terenie Bordeaux we Francji, z których najprawdopodobniej się wywodzi. Winorośl merlot uprawiana jest także na większości terenów winiarskich we Włoszech, południowej Szwajcarii, Hiszpanii, Bułgarii, Rumunii, Austrii, Słowenii, Chorwacji oraz na Węgrzech, a poza Europą między innymi w Ameryce Południowej (Chile, Argentynie) i Północnej, szczególnie w Stanach Zjednoczonych (Waszyngtonie i Kalifornii), a także w Australii, Nowej Zelandii i Afryce Południowej. Uprawy tego szczepu obejmują na całym świecie łącznie ok. 200 tysięcy ha.

Aż do XIX wieku odmiana merlot występowała w rejonach Bordeaux pod nazwą crabutet. Była postrzegana jako grono drugorzędne i uzupełniające, nie będące w stanie dorównać szczepowi cabernet. Dopiero w XX wieku dostrzeżono wyjątkowe zalety tej winorośli.

Produkowane z niej wino Merlot jest łagodne dla podniebienia i soczyste w smaku. Charakteryzuje je aksamitność, pełnia, giętkość, bujność, zmysłowość i jedwabistość. Wykazuje niską kwasowość i małą zawartość tanin. Ma ładny, rubinowo-czerwony lub granatowy kolor. Charakteryzuje się lekko słodkim, silnym i czystym aromatem owoców, szczególnie czereśni, wiśni, jeżyn, jagód. W czasie dojrzewania uzupełnia je zapach śliwek, fig, a w dojrzałości butelkowej także zapach tytoniu, kawy i trufli. Czasem można w nim wyczuć domieszkę kwiatów. Dzięki temu chętnie sięgają po nie zarówno koneserzy jak i amatorzy tego alkoholu.

Wino Merlot doskonale smakuje spożywane wraz z potrawami zarówno z czerwonego jak i białego mięsa. Znakomicie komponuje się zatem z jagnięciną, wołowiną, kurczakiem, pieczonym indykiem, kaczką czy żeberkami. Świetnie współgra z pizzą, półtłustymi serami i gorzką czekoladą. Jest odpowiednie także do samodzielnego spożywania. Wino Merlot sprawdza się zarówno podczas wyjątkowych uroczystości jak i mniej oficjalnych spotkań w gronie znajomych.

Wino MERLOT - 19,90 zł - sklep z winem WinoTokaj <h2><span lang="pl" xml:lang="pl"><span class="hps">Pochodzenie wina Merlot<br /></span></span></h2> <p><span id="result_box" lang="pl" xml:lang="pl"><span class="hps">Merlot</span> <span class="hps">jest najbardziej</span> <span class="hps">popularnym i powszechnie</span> <span class="hps">sadzone</span> <span class="hps">odmiany</span> <span class="hps">winorośli</span> <span class="hps">we Francji</span>, osiągając <span class="hps">swoją prawdziwą</span> <span class="hps">zenitu</span> <span class="hps">wypowiedzi w</span> <span class="hps">Bordeaux</span>. <span class="hps">Na całym świecie</span> <span class="hps">jest to</span> <span class="hps">piąte</span> <span class="hps">najbardziej</span> <span class="hps">sadzone</span> z winogron <span class="hps">wino</span>. <span class="hps">Merlot</span> <span class="hps">jest również</span> popularny w <span class="hps">Toskanii</span> <span class="hps">oraz</span> <span class="hps">w znacznie mniejszym</span> <span class="hps">stopniu,</span> <span class="hps">w Szwajcarii</span>, Australii, <span class="hps">Argentynie i</span> <span class="hps">wielu innych krajach</span>, a także <span class="hps">w Ameryce</span>. Wino M<span class="hps">erlot</span> <span class="hps">nadal zyskuje</span> <span class="hps">na popularności</span> <span class="hps">jako</span> <span class="hps">wino z naturalnych winogron</span><span class="hps">.  </span></span><span lang="pl" xml:lang="pl"><span class="hps"><span lang="pl" xml:lang="pl"><span class="hps">Ma</span> <span class="hps">na swoim koncie osiągnięcia</span> <span class="hps">w</span> <span class="hps">stanie Waszyngton</span>, gdzie <span class="hps">jego uroki</span> <span class="hps">są</span> <span class="hps">atrakcyjne oraz</span> <span class="hps">jego</span> <span class="hps">świeża </span><span class="hps">kwasowność jest w </span><span class="hps">dobrym</span> <span class="hps">kolorze.</span> <span class="hps">Andrzej</span> <span class="hps">Will</span> <span class="hps">jest</span> <span class="hps">najbardziej imponujący</span> <span class="hps">producent</span> w regionie.</span></span></span></p> <p>Starofrancuskie zdrobnienie słowa merle (kos zwyczajny) dało nazwę winorośli merlot. Jej czerwone szczepy, z których produkuje się znakomite, łagodne w smaku wino są uprawiane w niemal wszystkich winiarskich krajach na świecie. Z pewnością przyczynia się do tego brak trudności w uprawie, łatwość przystosowywania się do zróżnicowanych warunków klimatycznych, wyjątkowa plenność i wydajność oraz wcześniejszy w porównaniu z innymi szczepami termin dojrzewania. Poza tym wino Merlot jest stosunkowo szybko gotowe do spożycia, bo już po trzech, czterech latach od daty zbioru danego rocznika, dlatego w wielu regionach stosuje się je jako młode wino codzienne. Z gron merlot produkuje się napoje alkoholowe o bogatym zakresie stylów od prostych, lekkich owocowych do pełnych, złożonych i długowiecznych. Winorośl jest stosowana zarówno do produkcji win jednoszczepowych, jak i jako składnik innych rodzajów win, zwykle Cabernet Sauvignon i Franc oraz Sangiovese, Montepulciano czy Nebbiolo. Ze względu na wysoki poziom cukru wino Merlot zawiera duży procent alkoholu, nawet powyżej 13%.</p> <h3>Dlaczego warto sięgać po Merlota</h3> <p>Szczególną popularnością cieszy się w Langwedocji- Rousillion oraz w rejonach Pomerol i Saint Emilion na terenie Bordeaux we Francji, z których najprawdopodobniej się wywodzi. Winorośl merlot uprawiana jest także na większości terenów winiarskich we Włoszech, południowej Szwajcarii, Hiszpanii, Bułgarii, Rumunii, Austrii, Słowenii, Chorwacji oraz na Węgrzech, a poza Europą między innymi w Ameryce Południowej (Chile, Argentynie) i Północnej, szczególnie w Stanach Zjednoczonych (Waszyngtonie i Kalifornii), a także w Australii, Nowej Zelandii i Afryce Południowej. Uprawy tego szczepu obejmują na całym świecie łącznie ok. 200 tysięcy ha.</p> <p>Aż do XIX wieku odmiana merlot występowała w rejonach Bordeaux pod nazwą crabutet. Była postrzegana jako grono drugorzędne i uzupełniające, nie będące w stanie dorównać szczepowi cabernet. Dopiero w XX wieku dostrzeżono wyjątkowe zalety tej winorośli.</p> <p>Produkowane z niej wino Merlot jest łagodne dla podniebienia i soczyste w smaku. Charakteryzuje je aksamitność, pełnia, giętkość, bujność, zmysłowość i jedwabistość. Wykazuje niską kwasowość i małą zawartość tanin. Ma ładny, rubinowo-czerwony lub granatowy kolor. Charakteryzuje się lekko słodkim, silnym i czystym aromatem owoców, szczególnie czereśni, wiśni, jeżyn, jagód. W czasie dojrzewania uzupełnia je zapach śliwek, fig, a w dojrzałości butelkowej także zapach tytoniu, kawy i trufli. Czasem można w nim wyczuć domieszkę kwiatów. Dzięki temu chętnie sięgają po nie zarówno koneserzy jak i amatorzy tego alkoholu.</p> <p>Wino Merlot doskonale smakuje spożywane wraz z potrawami zarówno z czerwonego jak i białego mięsa. Znakomicie komponuje się zatem z jagnięciną, wołowiną, kurczakiem, pieczonym indykiem, kaczką czy żeberkami. Świetnie współgra z pizzą, półtłustymi serami i gorzką czekoladą. Jest odpowiednie także do samodzielnego spożywania. Wino Merlot sprawdza się zarówno podczas wyjątkowych uroczystości jak i mniej oficjalnych spotkań w gronie znajomych.</p> <p> </p>
19,41 zł