Ostatnio przeglądane

Producenci

Informacje

Mészáros Szekszárdi Bikavér Zobacz większe

Mészáros Szekszárdi Bikavér Merlot

Nowy produkt

Aby otrzymać Bikavér z Szekszárd, należy użyć endemicznych i uprawianych w tym rejonie niebieskich winogron, a wino musi powstać z mieszanki co najmniej trzech gatunków czerwonego wina. W Szekszárd konieczne jest, aby składnikami co najmniej 50% była kadarka i kékfrankos. Wino musi też dojrzewać przez rok w dębowej beczce

Więcej szczegółów

92 Przedmioty

38,38 zł brutto

Więcej informacji

Bikavér to naprawdę klasyczne cuvée, tej nazwy można używać jedynie w regionie winnym Szekszárd i Eger.

Ze wzgórz okalających miasto Szekszárd pochodzą zdrowe, dojrzałe winogrona, z plonami 1,5 kg na nasadzenie, z zastosowaniem techniki „zielonego winobrania” (czyli redukcji plonów przez zerwanie jeszcze zielonych, niedojrzałych owoców). Owoce są przetwarzane w delikatny sposób, co oznacza, że zacier macerowany jest bardzo łagodnie, dzięki czemu nie uwalniają się mocne taniny, zatem otrzymujemy wino aksamitne i łatwe do picia, które potem dojrzewa w dębowej beczce.

Wino ma ciemną barwę, aromat czarnych owoców jagodowych i dojrzały zapach. W kwestii smaku także charakteryzuje się dojrzałością i harmonią, to bardziej aksamitne i zaokrąglone wino. Zalecana temperatura spożycia to 16-18°C.

10% kadarka; 20% merlot; 40% kékfrankos; 30% cabernet franc

Mészáros Szekszárdi Bikavér Merlot <p>Bikavér to naprawdę klasyczne cuvée, tej nazwy można używać jedynie w regionie winnym Szekszárd i Eger.</p> <p>Ze wzgórz okalających miasto Szekszárd pochodzą zdrowe, dojrzałe winogrona, z plonami 1,5 kg na nasadzenie, z zastosowaniem techniki „zielonego winobrania” (czyli redukcji plonów przez zerwanie jeszcze zielonych, niedojrzałych owoców). Owoce są przetwarzane w delikatny sposób, co oznacza, że zacier macerowany jest bardzo łagodnie, dzięki czemu nie uwalniają się mocne taniny, zatem otrzymujemy wino aksamitne i łatwe do picia, które potem dojrzewa w dębowej beczce.</p> <p>Wino ma ciemną barwę, aromat czarnych owoców jagodowych i dojrzały zapach. W kwestii smaku także charakteryzuje się dojrzałością i harmonią, to bardziej aksamitne i zaokrąglone wino. Zalecana temperatura spożycia to 16-18°C.</p> <p>10% kadarka; 20% merlot; 40% kékfrankos; 30% cabernet franc</p>
31,20 zł