Wina węgierskie w Lidlu czy Biedronce – wpływ na gastronomię

Wina węgierskie w Lidlu czy Biedronce – wpływ na gastronomię

Rynek wina w Polsce wciąż się rozwija, a konsumenci coraz chętniej eksperymentują z różnymi rodzajami win. Wina węgierskie, znane z bogatej tradycji i różnorodności smaków, zaczynają odgrywać istotną rolę na tym rynku. Lidl i Biedronka, dwie największe sieci handlowe w Polsce, zauważyły ten trend i wprowadziły szeroką gamę win węgierskich do swojej oferty. Ta dostępność wzbudza jednak różne emocje i…

Zobacz

Walka z „pedofilią winiarską” – o winach, które zasługują na czas

Walka z „pedofilią winiarską” – o winach, które zasługują na czas

Pedofilia winiarska – termin, który w pierwszym momencie może budzić zdziwienie, a nawet oburzenie. Nie chodzi tutaj jednak o dosłowną pedofilię, ale o niewłaściwe traktowanie wina, zwłaszcza tego, które potrzebuje więcej czasu, by osiągnąć swój pełny potencjał. Termin ten został ukuty przez frustrację winiarzy i sommelierów, którzy dostrzegają, jak wiele win jest wypijanych, zanim zdążą dojrzeć. Ten artykuł opowiada o…

Zobacz

Rodzaje beczek dla wina: fermentacja w praktyce

Rodzaje beczek dla wina: fermentacja w praktyce

Produkcja wina to proces wymagający precyzji, cierpliwości oraz wiedzy, a jednymi z kluczowych elementów tego procesu są beczki. W tym artykule przyjrzymy się bliżej dwóm rodzajom fermentacji, jakie mogą odbywać się w beczkach lub kadziach – fermentacji oksydatywnej i reduktywnej. Dowiemy się, jakie cechy nadają one winom oraz jak beczki wpływają na ostateczny smak trunku. Na koniec przedstawimy fascynującą historię…

Zobacz

Wina bio, biodynamiczne, ekologiczne, organiczne, naturalne – co je różni?

Wina bio, biodynamiczne, ekologiczne, organiczne, naturalne – co je różni?

Choć coraz częściej na etykietach znajdziemy oznaczenia: „bio”, „organiczne”, „naturalne” czy „biodynamiczne”, wiele osób wciąż nie wie, co te określenia dokładnie oznaczają i jaka jest między nimi różnica. Podczas gdy przy wyrobie win tradycyjnych zezwala się na stosowanie środków chemicznych przy uprawie winogron, a przy produkcji dopuszczone jest stosowanie siarczanów, drożdży i innych dodatków, w przypadku produkcji ekologicznej, naturalnej i…

Zobacz

Winnica Tűzkő

Winnica Tűzkő

Ten mało wciąż u nas znany, a znakomity producent ma swoją siedzibę w miejscowości Bátaapáti. Wioska ta istnieje od XV wieku i przez stulecia była zasiedlona przez Niemców. Winnice, które obecnie tam istnieją, prowadzone są od XVIII wieku. Samo Tűzkő okazuje się sporą posiadłością – zajmuje 180 ha. Po przemianie ustrojowej w latach 90. firma stała się prywatna i niedługo…

Zobacz

St. Andrea – nowoczesny Eger

St. Andrea – nowoczesny Eger

O ile region Eger ma długą tradycję i otoczony jest wieloma legendami, o tyle nowoczesne podejście do winiarstwa jest tam od jakiegoś czasu standardem, a współczesne normy jakościowe i doskonałość finalnego produktu są celem coraz większej grupy producentów. Nie zmienia to stylu tradycyjnych win egerskich, przydaje im natomiast coraz większej atrakcyjności i pomaga w rywalizacji z resztą świata. Jednym z…

Zobacz

Winnica Koch

Winnica Koch

Ekologia i wino Winiarstwo ekologiczne jest na Węgrzech coraz bardziej popularne, zresztą nie tylko tam. Zwracało to moją uwagę wielokrotnie, ale dopiero w winnicy Koch (znany producent z mało znanego regionu Hajós-Baja) spytałem o wszechobecne budki dla ptaków. Właściciel rozbrajająco szczerze odpowiedział, że chodzi o ekologię – ptaki zjadają insekty – ale głównie dlatego, że to się opłaca. Taniej jest…

Zobacz

Butelka tokajska

Jest wiele typów butelek win. Istnieją standardy przyjęte na całym świecie. Zalicza się do nich butelki w kształcie bordeaux, burgundzkiego czy reńskiego. Są znane na całym świecie, nalewa się do nich wina chilijskie, argentyńskie, włoskie i większość innych. Niektóre regiony wypracowały własne kształty, niespotykane gdzie indziej (np. Jura we Francji). Jednak od wielu lat nie powstał żaden nowy typ butelki. Do niedawna.

Zobacz

Minimum 4 znaki