Podobnie jak w przypadku białych, kolor „czerwony” prawie nigdy się w winie nie zdarza. Jest to jednak określenie, które wiele upraszcza. Trudno sobie wyobrazić sensowną rozmowę o winach, gdybyśmy mieli używać dokładniejszych nazw. Szaro-wiśniowe, purpurowo-bure i inne podobne określenia słabo nadają się do użytku. A umowność owej „czerwieni” jest jasna i wiele ułatwia. Wina czerwone mają bowiem tak naprawdę wiele kolorów. Zależy to od różnych czynników. W przeciwieństwie do białych, czerwone wino zawsze jest macerowane (wstępny etap obróbki) razem ze skórkami winogron, niekiedy są one obecne także w trakcie fermentacji. Dzięki temu barwa zależy w jakimś stopniu od użytej odmiany. Wino czerwone niemal cały swój kolor bierze właśnie ze skórki. Sok gronowy najczęściej jest biały, stąd możliwe jest zrobienie białego wina z większości odmian czarnych winogron. Także garbniki biorą się ze skórek, co po pierwsze powoduje większą zawartość tanin w czerwonych winach niż w białych, z drugiej – lepszą podatność na starzenie i na leżakowanie w beczkach. W przeciwieństwie do białych, czerwone wina jaśnieją z wiekiem. Tu jednak można napotkać pewne zamieszanie. Francuzi na przykład dla czerwonych winogron używają określenia noir – czarny, chociaż wina z nich powstałe nazywają – jak wszyscy – czerwonymi (rouge). Mamy więc odmiany pinot noir, gamay noir, grenache noir, itd. Przymiotnik „czarny” bierze się od koloru świeżych jagód winogron, który bliższy jest czerni wpadającej w granat niż czerwieni. Przydaje się to do odróżnienia od białych odpowiedników tych odmian (pinot blanc, grenache blanc). Co ciekawe, wina z nich powstałe należą często do stosunkowo jasnych, zwłaszcza pinot noir łatwo płowieje, czasem przypomina wino różowe. Znacznie ciemniejsze wina rodzą się z odmian syrah, tannat, nebbiolo. Wiele z międzynarodowych odmian używanych jest także na Węgrzech obok rodzimych. Spośród tych ostatnich szczepy dające głęboki, nieprzejrzysty kolor to m.in. kadarka (ale nie ta dostępna na dolnych półkach sklepów sieciowych!). Ogromna większość win czerwonych jest wytrawnych (to znaczy, że nie ma w nich wyczuwalnej słodyczy). Z najciekawszych win węgierskich tego typu należy wymienić znany Egri Bikaver (uwaga, trafiają się wyjątkowe, ale też słabsze, produkowane masowo), ale także mniej znane Szekszardi Bikaver oraz wiele innych win z Szekszardu. Dużą popularność zdobył też region Villany produkujący wino czerwone o niejednokrotnie ekskluzywnej jakości, jednocześnie będące w przystępnej cenie.