Wina półsłodkie

Wino Półsłodkie
Zarówno dobre białe, jak i czerwone wina węgierskie produkowane są w wersjach półsłodkich. Co to oznacza w praktyce? Wino półsłodkie posiada zawsze pewną ilość naturalnego cukru gronowego, który nie uległ przefermentowaniu i nie zamienił się w alkohol. Istnieją różne sposoby zatrzymania tego procesu. Ważne jest, żeby użyć takiej metody, która nie wiąże się z fałszowaniem wina i nie okaże się szkodliwa dla zdrowia. Dlatego bardzo starannie dobieramy dostawców.

W praktyce smak win półsłodkich bywa bardzo różny. Zależy od tego, czy mamy do czynienia z winem białym czy czerwonym. Zależy też oczywiście od ilości cukru (w słownictwie winiarskim nazywa się go „cukrem resztkowym”). Może go być więcej albo mnie, różne kraje mają na ten temat różne normy, niekiedy nie określają tego wcale. Zwykle dobre wina półsłodkie mają od 10 do 40 gramów cukru w litrze. W końcu subiektywne wrażenie słodyczy zależy także od poziomu kwasowości wina, od zawartości alkoholu i innych czynników, które powodują, że w ostatecznym efekcie może nam się wydać bardziej słodkie niż jest naprawę – lub mniej.Wino półsłodkie z reguły sprawdza się do picia samodzielnie. Najczęściej można je też dopasować do łagodnych wędlin i serów, niekiedy też do ciepłych dań. Produkuje się ich stosunkowo niewiele i w niektórych przypadkach trudno je odróżnić od półwytrawnych. Granice są bowiem nie całkiem jednoznaczne. Cena wina półsłodkiego tokaj jest rewelacyjna!

Zapraszamy do zapoznania się z naszą OFERTĄ WIN PÓŁSŁODKICH

Minimum 4 znaki