Wina bio, biodynamiczne, ekologiczne, organiczne, naturalne – co je różni?

Wina bio, biodynamiczne, ekologiczne, organiczne, naturalne – co je różni?

Choć coraz częściej na etykietach znajdziemy oznaczenia: „bio”, „organiczne”, „naturalne” czy „biodynamiczne”, wiele osób wciąż nie wie, co te określenia dokładnie oznaczają i jaka jest między nimi różnica. Podczas gdy przy wyrobie win tradycyjnych zezwala się na stosowanie środków chemicznych przy uprawie winogron, a przy produkcji dopuszczone jest stosowanie siarczanów, drożdży i innych dodatków, w przypadku produkcji ekologicznej, naturalnej i…

Zobacz

St. Andrea – nowoczesny Eger

St. Andrea – nowoczesny Eger

O ile region Eger ma długą tradycję i otoczony jest wieloma legendami, o tyle nowoczesne podejście do winiarstwa jest tam od jakiegoś czasu standardem, a współczesne normy jakościowe i doskonałość finalnego produktu są celem coraz większej grupy producentów. Nie zmienia to stylu tradycyjnych win egerskich, przydaje im natomiast coraz większej atrakcyjności i pomaga w rywalizacji z resztą świata. Jednym z…

Zobacz

Winnica Koch

Winnica Koch

Ekologia i wino Winiarstwo ekologiczne jest na Węgrzech coraz bardziej popularne, zresztą nie tylko tam. Zwracało to moją uwagę wielokrotnie, ale dopiero w winnicy Koch (znany producent z mało znanego regionu Hajós-Baja) spytałem o wszechobecne budki dla ptaków. Właściciel rozbrajająco szczerze odpowiedział, że chodzi o ekologię – ptaki zjadają insekty – ale głównie dlatego, że to się opłaca. Taniej jest…

Zobacz

Butelka tokajska

Jest wiele typów butelek win. Istnieją standardy przyjęte na całym świecie. Zalicza się do nich butelki w kształcie bordeaux, burgundzkiego czy reńskiego. Są znane na całym świecie, nalewa się do nich wina chilijskie, argentyńskie, włoskie i większość innych. Niektóre regiony wypracowały własne kształty, niespotykane gdzie indziej (np. Jura we Francji). Jednak od wielu lat nie powstał żaden nowy typ butelki. Do niedawna.

Zobacz

Minimum 4 znaki